Η φωνή
ως εργαλείο αυτοάμυνας
με την Τζίνα Πούλου
Μια κραυγή σε σωστά τοποθετημένη θέση που χτυπά στο κεφαλικό ηχείο έχει διάρκεια, δύναμη, δεν κλείνει ο λαιμός όσες επαναλήψεις και να χρειαστούν, έχει μεγάλη ένταση, λειτουργεί ως εργαλείο αιφνιδιασμού και εν τέλει μπορεί να συμβάλλει ως όπλο αυτοάμυνας.
Η τεχνική περιλαμβάνει θεωρητικό πλαίσιο αναπνοών και γνωριμία με τα ηχεία μέσα στο σώμα, ασκήσεις μηχανισμού των αναπνοών, ασκήσεις αναπνοών που προκαλούν εσκεμμένο ορμητικό στρες, αλλά και στοχευμένες φωνητικές ασκήσεις σε διάφορες στάσεις σώματος.
F A C T S
F A C T S
F A C T S
F A C T S
- Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, 9 στα 10 θύματα βιασμού και 8 στα 10 Σύμφωνα με το Department of Justice των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής[1], οι γυναίκες έχουν ανατραφεί ώστε να είναι παθητικές, να αποφεύγουν να τσακώνονται και να μπλέκουν σε καυγάδες. Με τον τρόπο αυτό αδυνατούν ως έναν βαθμό να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και την επιθετικότητα που αιφνιδιαστικά μπορεί να δεχτούν.
- Θύματα σεξουαλικής επίθεσης είναι κορίτσια και γυναίκες…[2]
Τεχνικές αναπνοών βασισμένες στο σύστημα Buteyko, όπου παράλληλα με την εκμάθηση του σωστού αναπνευστικού μηχανισμού, εξασφαλίζεται κ η βιοχημική ισορροπία με την εξισορρόπηση των αερίων (O2, CO2 , NO) στον οργανισμό μας.
- Έρευνες σχετικές με το Bullying την περασμένη δεκαετία έδειξαν πως τα ποσοστά ψυχολογικού, λεκτικού και σωματικού bullying σε μαθητες φτάνουν το 77%.[1]
- Το Global Bullying Dataset, σε 126 χώρες, αναφέρει ποσοστά bullying που κυμαίνονται από 32% έως 36% για αγόρια και κορίτσια, αντίστοιχα.
- Τα ποσοστά ομοφοβικού εκφοβισμού κυμαίνονται από 22% έως 87%.
- Η πλειονότητα των LGBTQ μαθητών (85,2%) έχει υποστεί λεκτική παρενόχληση και το 27% των LGBTQ μαθητών έχει παρενοχληθεί σωματικά[2].
- Ο εκφοβισμός στον χώρο εργασίας αυξάνεται συνεχώς με πρωτοφανή ρυθμό επιδημίας σε όλον τον κόσμο.[3]
- Στην Ελλάδα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, διαπράττονται ετησίως περίπου 4.000 βιασμοί, δηλαδή περίπου 10 κατά μέσο όρο την ημέρα.[4]
Επιπλέον…
Ενδεικτικά
0 dB: κατώφλι ανθρώπινης ακοής
20 dB: θρόισμα των φύλλων
60 dB: κανονική συνομιλία
80 dB: μωρό που κλαίει πολύ δυνατά
100 dB: αλυσοπρίονο
120 dB: ζωντανή ροκ συναυλία
140 dB: κινητήρας τζετ
Επιπλέον…
- Oι φωνές μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις εντυπώσεις που αφήνουμε στους άλλους και έχουν σημασία όσο και τα λόγια μας. Έχουν τη δύναμη να αφυπνίσουν τις αισθήσεις και να οδηγήσουν τους άλλους να δράσουν. Η φωνητική δύναμη, η ένταση τραβά την προσοχή και ο φωνητικός συντονισμός δηλώνει τις προθέσεις μας και καθηλώνει. Η αποτελεσματική χρήση της φωνητικής έντασης κάνει το άτομο να φαίνεται το πιο δυνατό στο δωμάτιο[5].
- Η δυνατή φωνή και η κραυγή είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ξεκάθαρα μηνύματα επικοινωνίας για την επιβίωση στους ανθρώπους[6].
- Κατά μέσο όρο, ένας τραγουδιστής όπερας μπορεί να παράγει ήχο περίπου 110 dB. Αυτό είναι παρόμοιο με τον ήχο μιας ζωντανής ροκ συναυλίας.
- Τα επίπεδα ήχου πάνω από 80 dB μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή για μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ ήχοι άνω των 90 dB καταστρέφουν το εσωτερικό αυτί. Τέλος, τα επίπεδα ήχου πάνω από 120 dB μπορούν να προκαλέσουν άμεση βλάβη.
- Οι ανθρώπινες κραυγές μπορεί να γίνουν αρκετά δυνατές και να ξεπερνούν τα 100 dB (από τον Μάρτιο του 2019 το παγκόσμιο ρεκόρ είναι 129 Db).[7].
Τεχνική
Μια κραυγή σε σωστά τοποθετημένη θέση που χτυπά στο κεφαλικό ηχείο έχει διάρκεια, δύναμη, δεν κλείνει ο λαιμός όσες επαναλήψεις και να χρειαστούν, έχει μεγάλη ένταση, λειτουργεί ως εργαλείο αιφνιδιασμού και εν τέλει μπορεί να συμβάλλει ως όπλο αυτοάμυνας.
[1]
Statistics, B. (2010). Bullying statistics. Retrieved September,19,2011.
[2]
Moyano, N. and Sánchez-Fuentes, M. del M. (2020). Homophobic bullying at schools: A systematic review of research, prevalence, school-related predictors and consequences. Aggression and Violent Behavior, 53, p.101441. doi:https://doi.org/10.1016/j.avb.2020.101441.
[3]
Farmer, D. (2011). Workplace Bullying: An increasing epidemic creating traumatic experiences for targets of workplace bullying. International Journal of Humanities and Social Science, 1(7), 196-203.
[7]
http://www.cochlea.org/en/hear/human-auditory-range, Επιστημονικό περιοδικό Scientific America By Science Buddies, Ben Finio on March 14, 2019